Maak het leven leuker: Beleefdheid in international business English

talenteren happy 2018

Let’s make 2018 happier

 

Het valt meteen op: Britten zijn zo beleefd. Please, thank you en sorry lijken net zo vaak gebruikt te worden als the en an. Would you please en Looking forward to seeing you then…. Altijd zo beleefd, ook in zakelijke communicatie. Wij nuchtere Nederlanders zijn gelukkig wat minder omslachtig, lekker direct. Schiet lekker op.

Het is nog sterker. Veel Nederlanders vinden het maar onzin, bijna huichelachtig, al die politeness. Wij zien onszelf vaak als veel eerlijker; we vragen niet naar hoe het met iemand gaat als het ons niet interesseert. Het is toch ook niet zo belangrijk om die standaardzinnen te gebruiken. Let’s get down to business.

Tijdens mijn cursussen komen dergelijke culturele verschillen altijd aan de orde. Het speelt ook niet alleen in de communicatie met Britten, maar in het hele internationale zakelijke verkeer. Cursisten komen met zoveel verschillende culturen in aanraking. Andere gebruiken. Andere manieren van zaken doen. Van kritiek geven. Ontzettend boeiend!

Bij een cursus zakelijk Engels oftewel International Business English gaan deelnemers vanaf les 1 vriendelijker spreken en schrijven. Je leert indirecter, vriendelijker en met meer oog voor de ander te formuleren. Van email, tot vergaderingen, en ontvangen van gasten. De vraag die dan vaak op tafel komt is of mensen uit andere culturen echt meer geinteresseerd zijn. Of ze wel oprecht zijn. Wie het weet mag het zeggen.

Uitdagender vind ik de vraag of we het misschien kunnen gaan leren; even wat meer aandacht voor omgangsvormen, voor standaard beleefdheden die wie weet ineens best oprecht kunnen zijn. En dat je in het Nederlands ook ineens anders gaat schrijven.  Dat maakt het leven toch leuker? Meer aandacht voor de mens achter de functie. Het kost wat meer tijd, maar wat maakt dat uit? Mijn moeder zei altijd: het werk blijft in de wereld, maar wij gaan er uit.

Zoekt u ook een maatwerk cursus International Business English?  Neem dan CONTACT op voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − drie =