Verbeter je spreekvaardigheid Engels met podcasts

Als je je spreekvaardigheid wilt verbeteren dan kan je dat bijvoorbeeld doen met behulp van podcasts. Ik ga je uitleggen hoe je dat het beste kunt doen en waar je geschikte podcasts kunt vinden.

Wat zijn podcasts?

Podcasts zijn geluidsbestanden die je kunt downloaden van het internet. Het zijn bijvoorbeeld radio uitzendingen of een gesproken blog, een artikel over een bepaald onderwerp. Je kunt ze heel goed gebruiken om je spreekvaardigheid te oefenen en nieuwe woorden te leren.

Hoe oefen je je spreekvaardigheid?

Je kiest bijvoorbeeld een podcast over Business English voor beginners. Er zijn ook podcasts voor gevorderden of vergevorderden. Je kunt ook kiezen voor podcasts die in authentiek Engels zijn. Die zijn niet voor een bepaald niveau gemaakt.

Je downloadt de podcast en zet hem op een usb stick of cd. Dan kan je hem beluisteren wanneer je wilt; in de auto, onder het stofzuigen, thuis op de bank enz.

Als je op een plek zit waar je aantekeningen kunt maken dan is het handig om een paar steekwoorden op te schrijven. Anders moet je vertrouwen op je geheugen.

Na het luisteren vertel je de inhoud van de podcast in je eigen woorden na. Dat doe je hard op. Dat is belangrijk!

Sommige dingen zou je waarschijnlijk beter willen zeggen. Je luistert nog een keer naar de podcast en let specifiek op die stukjes die je zou willen verbeteren; een woord of een stuk zin die je wilt gebruiken.

Vervolgens vertel je de inhoud nog een keer. En je zou het natuurlijk ook een derde keer kunnen doen. Vooral door de herhaling verbeter je je spreekvaardigheid.

Noteer de woorden of zinsdelen die je wilt onthouden.

Waar vind je geschikte podcasts en hoe kan je ze downloaden?

Je vindt geschikte podcasts op websites, bijvoorbeeld op websites die gericht zijn op het leren van Engels.

Ga eens naar de website van BBC learning English. Dat is een geweldige website met heel uiteenlopende onderwerpen. De website is minder geschikt voor beginners, maar voor alle andere niveaus een bron van interessant materiaal.

Je ziet een aflevering van 6 minute English. Dat is een 6 minuten durend “radio uitzendinkje”.

waar speciale aandacht wordt gegeven aan woorden en uitdrukkingen.

Je ziet rechts onder ” podcasts” de icoontjes om zowel het geluidsfragment te downloaden als de complete tekst.

Deze website is een echte aanrader. Neem een keer de tijd om er rond te kijken en uit te vinden wat voor jou interessant is.

 

Een andere handige website is die van de British Council.

Ga naar:

http://learnenglish.britishcouncil.org/en/

 

Als je klikt op “Listen and Watch” in het menu, dan zie je o.a. “elementary podcasts”

Deze zijn dus wel geschikt voor beginners. Er zijn ook podcasts (en video’s) voor andere niveaus. Als je de elementary podcasts wilt downloaden dan klik je op een aflevering (er zijn 3 series en een heleboel afleveringen) en klik je op het icoontje waarbij staat: download audio. Je slaat het fragment in een apart mapje op om het makkelijk terug te vinden en eventueel te kopieren naar een cd of mp 3 speler.

 

 

Dan is er nog de Itunes store.

Ga naar de itunes store en typ je zoekwoorden in bij de zoekfunctie. Bijvoorbeeld:

podcasts business English

Je ziet heel veel aanbod. Business English Study is een serie met podcasts op verschillende niveaus. Klik op de “i”┬áachter de omschrijving van een titel en je ziet of het elementary, intermediate of advanced is. Kies je podcast en klik op Gratis om hem te downloaden. Je kunt je ook abonneren. Daar zie je links in het scherm een knop voor.

 

Als je eenmaal de weg hebt gevonden dan kan je een hele luister bibliotheek gaan aanleggen. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar podcasts over je hobby’s of interesses. Je kunt het nieuws downloaden of radio uitzendingen. Er is genoeg, eigenlijk te veel.

 

Ik hoop dat je op deze manier plezier krijgt in het spreken en luisteren. Als je nog wel wat hulp kunt gebruiken dan kan je me altijd mailen of bellen.

 

 

Een reactie op “Verbeter je spreekvaardigheid Engels met podcasts

  1. Sarah de Leeuw zegt:

    Ik wil graag mijn Engels verbeteren, omdat Engels toch wel een taal is die je goed moet kunnen. Fijn dat er zoveel Podcasts zijn waarmee je Engels kan leren. Een goed idee om in je eigen woorden de inhoud na te vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − 1 =