Hoe kan je spreekvaardigheid oefenen?

Hoe kan je spreekvaardigheid oefenen?
Cursisten vragen vaak aan mij hoe ze (in hun eentje) spreekvaardigheid kunnen oefenen.

Ze vinden het fijner als er iemand bij zit die kan verbeteren.  Maar dat kan natuurlijk niet altijd.

 

Je kunt heel goed in je eentje oefenen.

Waar en wanneer? Overal: gewoon thuis aan tafel, in de auto, in bad, tijdens het aardappels schillen enzovoort.

Hoe? Dat ligt aan de situatie. Een klein beetje plannen is handig.  Hier volgen wat mogelijkheden:

 

Je wilt oefenen met gewone alledaagse gesprekjes.

Bedenk van tevoren waar het over moet gaan.  Doe alsof er een gesprekspartner is die vragen stelt en informatie geeft. Praat hardop. Soms loop je vast of weet je een woord niet. Dat zoek je later op (maak er een notitie van of probeer te onthouden wat je wilt opzoeken).  Je doet ongeveer hetzelfde gesprekje later nog een keer en je probeert het opgezochte woord nu te gebruiken.

Je wilt oefenen met een bepaald onderwerp of soort gesprek.
Neem bijvoorbeeld een conflict gesprek. Bedenk vooraf een situatie waarover je gesprek gaat. Zoek de woorden en uitdrukkingen erbij. Als er woorden zijn die je in ieder geval wilt oefenen (bijvoorbeeld woorden die je nog niet zo goed kent) dan schrijf je die op een apart briefje met grote letters op en leg je in de buurt. Ook handig zijn briefjes met een plakrandje: op ieder blaadje een woord of zinnetje . Ga verder zoals hierboven. Herhaal het gesprek een paar keer. Je zult zien dat het beter gaat.

 

Je wilt oefenen met spreken over een gebeurtenis of onderwerp.
Dit keer niet een gesprek, maar een monoloog: je vertelt iets aan een denkbeeldige luisteraar. Misschien heb je vooraf woorden die je perse wilt gebruiken (omdat je die nog moet leren, of die je handig vindt om te weten). Schrijf die dan op een apart papier (zie hierboven).  Vertel het verhaal. Onthoud of noteer je knelpunten en zoek later op hoe je die lastige dingen zou kunnen zeggen. Doe deze oefening nog een keer of zelfs een paar keer. Je merkt dat het steeds beter gaat.

 

 

Belangrijk is : HARDOP SPREKEN, HERHALEN VAN HETZELFDE GESPREK/MONOLOOG, VAAK OEFENEN.

 

Hoe vaker je oefent hoe vaker je uit jezelf Engels gaat praten. Het wordt makkelijker en zeker ook leuker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + veertien =